Cum a fost selectată echipa „Măcelari de Elită” și de ce concurează la WBC 2025
Drumul măcelarilor români către Paris, locul unde se va desfășura în 2025 World Butchers’ Challenge, a început de la Cluj. Mai exact, de la dorința lui Cosmin Moldovan, directorul companiei clujene Moldovan Carmangerie, de a aduce în atenția publicului o meserie din ce în ce mai puțin atrăgătoare pentru tânăra generație: cea de măcelar.
„În urmă cu 30 de ani, când am pus bazele carmangeriei împreună cu tatăl meu, Ștefan, meseria de măcelar era respectată și apreciată. Astăzi este necesară o reevaluare a acestei meserii la nivel național, pentru ca tânăra generație să fie atrasă de acest meșteșug. Participarea la WBC va fi începutul acestui proces. Vrem să producem o schimbare de percepție, fără de care va fi greu să păstrăm dinamismul și devoltarea industriei cărnii în România”, spune Cosmin Moldovan.
Pentru a putea face asta, a înființat Fundația „Ștefan Moldovan”, în amintirea tatălui său, și a atras în jurul proiectului jucători importanți din industria cărnii, cea de retail și cea alimentară. Următorul pas a fost formarea echipei de măcelari din România, care să participe la WBC 2025. Primii măcelari aleși au fost cei trei care își câștigaseră deja recunoașterea în cadrul competiției românești Top Chef Măcelar în 2022 și 2023: Gabriel Arghir, Ionuț Anghel și Sandu Mirea.
Pentru a-i găsi pe ceilalți nouă meseriași, Fundația „Ștefan Moldovan”, susținută de Auchan și BCR, a organizat în perioada 18 mai – 29 iunie, sub genericul „Măcelari de elită”, patru selecții regionale care au avut loc în hipermarketurile Auchan din Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și București și la care au participat 29 de măcelari din întreaga țară.
Candidații au avut la dispoziție câte 45 de minute pentru a tranșa semicarcase de porc sau vită și pentru a transforma carnea rezultată în diferite preparate. Juriul a punctat fiecare candidat în funcție de tehnica de realizare a tranșării, precum și de creativitatea și complexitatea preparatelor finale. La finalul selecțiilor juriul a ales echipa de 12.
Astfel, la WBC 2025 vor merge seniorii Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ionuț Anghel (Carmangeria Ozana, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró János László (Petry, Târgu-Mureș), Cătălin Angheru (Carmangeria Ozana, București), Florin Stîngă (Sergiana, Brașov), Alin Moldovan (Boo.bburger, Cluj), și juniorii Paul Cordea (Moldovan Carmangerie, Cluj) și Petre Niță (Carmangeria Ozana, București).
Cei doi tineri măcelari vor concura în preziua competiției WBC pentru titlurile de World Champion Butcher Apprentice și World Champion Young Butcher. Echipa îl are drept designer culinar pe Marius Verdeși, fondatorul Zimbria, iar pe Gelu Vișan, manager al Cantinei de ajutor social Cluj, drept consilier și creator de rețete noi de produse cu care echipa se va prezenta în concurs.
Odată formată, echipa a început antrenamentele lunare, care se desfășoară la Cluj, în spațiile oferite de Moldovan Carmangerie. Antrenamentele intense vor consolida strategia echipei și rolurile pe care fiecare măcelar le va avea în competiție, astfel încât România să fie reprezentată cu succes la Paris.
Lasa un comentariu