Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.
„Fiind prima dată când au participat la World Butchers’ Challenge, România a făcut o impresie puternică asupra competiției. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea lor ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări, România!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC.
Deși echipa noastră nu a urcat pe podium, această experiență a pus bazele unor inițiative importante pentru dezvoltarea măcelăriei în România.
Unul dintre cele mai importante rezultate ale prezenței României la Paris este inițierea parteneriatului cu Confederația Franceză a Măcelarilor. Astfel, Cosmin Moldovan, CEO al Moldovan Carmangerie, și Florin Moroșanu, directorul executiv al Fundației „Ștefan Moldovan” s-au întâlnit cu Patrick Gimonet, directorul general al Confederației Franceze a Măcelarilor, și au discutat despre posibilitatea participării tinerilor măcelari români la stagiile de pregătire din campusul de meserii ale industriei cărnii de la Școala Superioară de Meserii din Paris. Acest program va permite dezvoltarea unor profesioniști mai bine pregătiți, cu acces la tehnici moderne și know-how internațional.
O altă direcție importantă deschisă la Paris este intenția României de a găzdui în viitor World Butchers’ Challenge. Aceasta a fost prezentată oficial consiliului WBC de către reprezentanții României, fiind primul pas într-un proces complex de selecție. Țările interesate trebuie să își exprime intenția, iar apoi urmează o evaluare atentă a capacității de organizare. România va primi un „road map” cu criteriile de îndeplinit pentru a demonstra că poate susține un eveniment de asemenea anvergură. Decizia finală va fi luată în 2026 pentru ediția din 2028.
Mai mult de atât, în urma relațiilor stabilite în timpul competiției din Paris, echipele câștigătoare la WBC au fost invitate de Fundația „Ștefan Moldovan” pentru a participa la The Butcher Wars, o probă individuală de măiestrie care se dorește a avea loc la Cluj-Napoca în luna septembrie. Evenimentul va fi organizat în colaborare cu Australia inițiatoarea acestei competiției din Australia.
„A fost prima noastră participare și rezultatele finale le vom afla în următoarele săptămâni, când vor fi centralizate fișele de jurizare de la cei peste 20 de evaluatori. Noi am fost o surpriză plăcută și am depășit multe așteptări. Asta a fost concluzia generală care ne-a fost transmisă. Rămânem în legături bune cu echipa câștigătoare, vom căuta să trimitem la pregătire în Paris la Școala Superioară de Meserii câțiva tineri măcelari, pentru a avea peste trei ani o șansă mai bună. Așadar, mulțumim tuturor. Nu am dezamăgit, pe alocuri am atras multă atenție, am fost încurajați să mergem mai departe și să arătăm și la noi în țară spectacolul acestei meserii”, a declarat Florin Moroșanu, directorul executiv al Fundației „Ștefan Moldovan”.
Înainte de plecarea din Paris, echipa României a fost la Ambasada României, unde a fost primiți de Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului României, și E.S. doamna Ioana Bivolaru, ambasadoarea României la Paris.
„Este important să punem un accent mai mare pe școlile de meserii, astfel încât tot mai mulți tineri să urmeze o carieră de succes în astfel de domenii. Educația profesională trebuie să devină o prioritate! Investind în formare și calificare, nu doar că oferim șanse reale pentru viitorul tinerilor, dar consolidăm și meseriile care au dus numele României departe”, a spus Mircea Abrudean în timpul întâlnirii cu echipa.
Cea de-a noua ediție a World Butchers’ Challenge a fost câștigată de Franța, urmată de Germania și Australia bronzul. Titlurile individuale au revenit, de asemenea, tot Franței. Competiția a stabilit un nou record, cu 14 națiuni participante și peste 6.000 de spectatori, fiind cea mai mare ediție de până acum.
Deși România nu a urcat pe podium în acest an, participarea la WBC a reprezentat un pas important în dezvoltarea măcelăriei ca artă și meserie de prestigiu. Urmează doi ani de muncă intensă, cu obiective clare: pregătirea unei echipe mai puternice, organizarea unor competiții internaționale în România și, poate, chiar găzduirea World Butchers’ Challenge în viitor.
De la debutul lui, proiectul „Măcelari de Elită” a găsit sprijin în rândul jucătorilor importanți din industria cărnii, și nu numai. Astfel, alături de partenerii strategici Auchan și BCR, echipa este susținută și de Moldovan Carmangerie, Top Chef Măcelar, CarnEXPO, Industria Cărnii, AgroTransilvania Cluster, Carmangeria Ozana, Zimbria, Petry, Ria Do Trading, RBC, Salesianer, Monceanu Inocasings, Solina, Raitar, Carna Carpatica, Karpaten Premium Angus, MTS, SCC Erbașu, EMS Floor Group, Axial Construct Invest, Diana, Ion Moș, Emerson Technik, Rottaprint, Marchand, TESTO, Oscartielle, Renania, Abatorro, Avastar, Crainic Prodimpex și Carmic Impex, Breasla măcelarilor din Târgu Mureș, precum și Consiliul Județean Cluj, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” și APAR.
Lasa un comentariu